kunst en varen - Waterlijn Amersfoort rondvaarten

Bekijk Amersfoort eens vanaf het water
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

themaboten
Kunst & varen 2017 – Heilige Huisjes

Kunst & varen is een tweejaarlijkse buitententoonstelling in en om de grachten van Amersfoort. De kunstwerken zijn zichtbaar vanaf de kant, maar het beste zie je alles vanuit een boot van Waterlijn. Bovendien krijg je dan uitleg van een verteller van Waterlijn. Kunst kijken met je hoofd in de zon, zittend in een boot.

Het thema waar alle kunstwerken dit jaar op gebaseerd zijn is Heilige Huisjes: vastomlijnde ideeën die sinds jaar en dag de norm bepalen. Maar wie bepaalt die norm eigenlijk? Wil je leven naar regels die nou eenmaal zo zijn, of denk je na over wat goed voelt voor jou? Als geen ander kan de kunstenaar ons daarin een spiegel voorhouden. In hun werk wordt ingegaan op thema’s als religie, de rol van de vrouw, onze houding ten opzichte van de natuur, bureaucratie en beschaving.

“Hele beschavingen zijn in de loop der tijd omver geschopt. Ze kregen stoten, takelden af, verdwenen. Wat over blijft zijn ruïnes; getuigen van de geschiedenis.. Het (heilige) huis staat hier symbool voor.” Anna Belleforte

Bijzonder dit jaar is de medewerking van dichteres Tjitske Jansen. Tjitske verblijft als artist-in-residence van maart tot en met juni in de stad en gaat door middel van taal menig heilig huisje omschoppen. Haar gedichten of gedachten zullen langs de route te zien zijn.

De Stijl
2017 is het Stijljaar. Kunst & varen sluit hierbij aan: immers, de kunstenaars van De Stijl hebben destijds, ook heel wat heilige huisjes omver geschopt.

Deelnemende kunstenaars
Margriet Eijken, Marjolein Tönis, Adriana Nichting , Justyna Pennards, Louise de Vries Lentsch, Peter van Tilburg, Anna Belleforte, Barbara Bläsing, Het Wilde Oog, Inez de Heer Kloots, Ans Bakker, special guest: dichteres Tjitske Jansen.
Kijk voor meer informatie op: kunstenvaren.nl

Opening
Wanneer Kunst & varen van start gaat, kun je niet missen! Op 29 april openen we de tentoonstelling feestelijk met een openbaar evenement op het Lieve Vrouwekerkhof en vanaf dinsdag 2 mei tot en met zondag 29 oktober varen we volgens bijgaand schema.

dagvertrekaankomstaantal passagiers
dinsdag11.00 uur11.45 uur20
donderdag17.00 uur17.45 uur24
vrijdag
11.00 uur
11.45 uur
20
zaterdag12.00 uur12.45 uur18
zaterdag
17.00 uur
17.45 uur
24
zondag
12.00 uur
12.45 uur
18Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu